23 iunie 2011

Activistul erotic: „Salvarea naturii e cât se poate de sexy”.

Şi fiindcă în postul anterior veni vorba despre salvarea pădurilor "virgine", vreau să vă ofer ceva un pic mai optimist şi mai "picant"...
Fuck for Forest (FFF) este o organizaţie non-profit ecologistă, cu specific erotic. Da, aţi citit bine, cineva chiar încearcă să salveze pădurile planetei îndeletnicindu-se cu una dintre cele mai vechi activităţi: sexul. „Sexul e foarte des folosit pentru a ne face să cumpărăm tot felul de produse şi idei tâmpite, aşa că ne-am gândit de ce să nu-l folosim pentru o cauză nobilă?”, spune manifestul celor care în ultimii şapte ani şi-au consumat timpul şi energia organizând show-uri erotice cu donaţii, investind mare parte din banii obţinuţi atât pentru emanciparea sexualităţii, cât şi pentru protejarea naturii.

de Timea Racz şi Andra Matzal

Înfiinţată în 2004 cu susţinerea guvernului norvegian, Fuck For Forests e o specie destul de rară în peisajul activismului cu miză ecologică, folosindu-se de „frumuseţea dragostei, de nuditate şi de aventuri sexuale pentru a atrage atenţia şi pentru a colecta fonduri destinate naturii aflate sub ameninţare.” Dacă la început rândurile celor dispuşi să-şi exploreze sexualitatea în numele pădurilor tropicale erau destul de puţin numeroase, între timp peste 1300 de oameni s-au alăturat acestei cauze. Scoţând din calcul orice fel de discriminare a orientării sexuale şi încurajându-i pe oameni să regândească atât regulile sociale care dictează normativizarea erotismului, cât şi iresponsabilitatea în ceea ce priveşte relaţia cu natura, FFF organizează show-uri sexuale pentru diferite evenimente sau realizează materiale cu conţinut XXX, la care poţi avea acces contra unor sume direcţionate spre bugetele unor proiecte ecologice sau devenind la rândul tău activist erotic. „Salvarea planetei este ceva cât se poate de sexy,” consideră cei de la FFF, care s-au implicat până acum în protejarea unor zone rezervate din Brazilia, Slovacia, Ecuador şi Costa Rica. Tommy Hol Ellingsen, unul dintre membrii fondatori ai organizaţiei norvegiene, şi-a găsit puţin timp între câteva acţiuni erotice şi a povestit pentru Think Outside the Box cum explorează ei libidoul naturii umane pentru a salva natura.
Dintotdeauna aţi fost aşa de extrovertiţi din punct de vedere sexual? De unde deschiderea asta?
Fuckforest.com a fost un experiment încă de la bun început. Tommy Holl Ellingsen şi Leona Johansson, care au început FFF, voiau să înveţe mai multe şi să experimenteze cu propria sexualitate, făcând în acelaşi timp ceva pozitiv pentru natură. Ne dorim de asemenea să aflăm de ce sexul şi nuditatea sunt încă atât de supuse moralei în cea mai mare parte a lumii, mai mult chiar decât violenţa şi distrugerea naturii. Am simţit o legătură foarte puternică cu filosofia conform căreia rasa umană reflectă ruperea legăturii cu natura şi cu planeta prin felul în care se raportează la natură, la corporalitate şi la sexualitate. Corpul şi sexul nostru natural, energia vitală universală sunt supuse moralei, în vreme ce industriile care distrug natura, războiul şi violenţa sunt mult mai uşor acceptate, putându-se vorbi deschis despre ele. Am simţit că a venit momentul să scoatem sexualitatea din acest imperiu al moralei şi să restabilim o nouă conexiune etică, prin care să celebrăm darurile vieţii printr-o formă care respectă pământul, neagă violenţa şi distrugerea vieţii.

De ce trebuie ca ideea libertăţii şi eliberării sexuale să meargă mână-n mână cu şocarea publicului?
Ni se pare şocant că oamenilor li se pare o ameninţare să vadă oameni goi sau oameni care fac dragoste. Dai drumul la TV şi vezi războaie, oameni omorându-se unii pe alţii. Asta nu e şocant? Noi ne dorim ca, într-un mod non-violent, să arătăm frumuseţea dragostei şi a sexualităţii, în contrast cu dubla morală şi comportamentele violente ale oamenilor, care au devenit normalitate. Ne dorim să vedem mai degrabă la ştiri oameni care fac dragoste decât omorându-se între ei sau omorând planeta.
Una dintre cele mai cunoscute acţiuni ale voastre a fost incidentul din 2004 de la concertul Cumshots. Cât de des faceţi asemenea acţiuni?
Foarte des avem reprezentaţii sexuale. Majoritatea se derulează în faţa unui public restrâns, iar uneori oamenii ne cer să avem show-uri la un festival sau la un eveniment anume. Mai facem, de asemenea, performance-uri erotice de stradă, în diferite colţurile ale lumii.
Vorbiţi mai mult de legătura dintre sex şi societate decât despre ecologie. De ce aţi ales ecologia?
Totul este natură. Ne dorim să aflăm de ce oamenii au pierdut legătura cu planeta. Am reflectat mult la felul în care percepem dragostea şi sexualitatea. Acum oamenii sunt cei care distrug mediul. Ceea ce poate însemna că oamenii au o problemă cu respectul arătat vieţii. Simţim că totul este conectat. Astfel, pentru a vindeca planeta, trebuie să începem cu noi înşine. Trebuie să înţelegem că suntem animale cu acelaşi drept de a exista ca orice alte animale sau plante. Egoul uman pare să fi crescut mai presus de natură. Credem, de aceea, că ecologia trebuie să includă o latură mai filosofică, să schimbe valorile lumii noastre moderne. Noi adunăm fonduri, pe care le folosim în dezvoltare ecologică, însă pentru a salva natura este neapărat nevoie ca oamenii să vrea să se schimbe. Am văzut că îi putem inspira pe oameni să gândească măcar puţin diferit despre viaţă, iar de aceea credem că până la urmă vom contribui la o lume mai bună.
Cum arată o zi obişnuită de lucru pentru voi?
Nu prea avem o zi obişnuită de lucru. Uneori lucrăm foarte mult la computer, uploadând filmuleţe şi fotografii; uneori ne ocupăm de informaţiile despre festivaluri sau organizăm petreceri sexuale, unde experimentăm cu dragostea şi sexualitatea noastră.
Dintre toate siturile ecologice pentru care aţi făcut până acum donaţii, pe care dintre ele le-aţi şi vizitat?
Am fost să vedem toate proiectele pe care le-am susţinut până acum, mai puţin unul din Slovacia. De cele mai multe ori lucrăm direct cu proiecte locale, bazate încă în primul rând pe ideologie.
Aţi făcut dragoste vreodată într-o pădure tropicală?
Da, am făcut dragoste în jungla amazoniană, în pădurea tropicală Mata atlantica şi pe pământurile din Costa Rica protejate de FFF.
Dacă promovaţi dragostea, sexul şi natura (viaţa, pe scurt), de ce aţi ales să susţineţi sinuciderea în rândul tinerilor?
Ne place să facem glume despre viaţă. Ne dorim ca oamenii să fie fericiţi, însă umanitatea a creat o lume unde mulţi oameni suferă. Mulţi tineri şi-au pierdut speranţa. Pentru a-i ajuta pe cei cu probleme, trebuie să creăm o lumemai sănătoasă. E mai bine să mori pentru o cauză decât să trăieşti fără nici un ţel.
Cât de apropiată este mişcarea voastră de cea hippie clasică?
Nu ne atribuim singuri stereotipuri. Până şi hippioţii clasici erau diferiţi unul de altul. FFF are implicaţi atât de mulţi oameni, încât nu putem fi reduşi la o singură tipologie.
După câte s-ar părea, în vocabularul vostru nu există “imoral”, în ceea ce priveşte comportamentul sexual. Ce este imoral pentru voi?
Încercăm să scoatem sexualitatea în afara moralei. Acest lucru nu înseamnă însă că nu avem propria morală. Morala depinde de viziunile noastre despre viaţă. Credem că trupurile şi sexualitatea noastră au fost supuse moralei de către oameni care vor să ne controleze. În anumite locuri, trebuie însă să plăteşti bani către regimurile religioase, pentru a ţi se spăla păcatele sau poţi fi chiar omorât pentru manifestarea libertăţii sexuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu