26 noiembrie 2010

Eco-terorism în numele salvării planetei

Aripa dură a mişcării ecologiste recurge la violenţă împotriva companiilor care afectează mediul
Eco-terorism în numele salvării planetei
Eco-terorism în numele salvării planetei
Acţiunile de luptă clandestină şi violentă în numele unor cauze ecologice intră tot mai des pe agenda agenţiilor de securitate americane şi europene, la concurenţă cu terorismul islamic. Frontul de Eliberare a Pământului, apărut la începutul anilor '90, dă mari bătăi de cap autorităţilor din Statele Unite, unde organizaţia a pus la cale incendii şi a distrus în ultimii 10 ani proprietăţi în valoare de sute de milioane de dolari. Ultima acţiune a grupării a avut loc în urmă cu două săptămâni, într-o suburbie a oraşului Seattle, unde au fost incendiate cinci locuinţe de lux în valoare de aproape 10 milioane de dolari.
Earth Liberation Front (ELF) luptă în numele protecţiei mediului şi vrea să limiteze avalanşa de construcţii de case prin incendii şi alte acţiuni directe. Organizaţia ELF, compusă din celule secrete şi foarte mici, a revedicat numeroase incendii asupra zonelor de dezvoltare imobiliară din SUA, din Long Island până în San Diego.
Prima acţiune a ELF a avut loc în 1997, când o celulă a grupării a incendiat ţarcurile de cai ce aparţineau administraţiei locale din Oregon. În 1998, gruparea a revendicat un puternic incendiu în staţiunea de schi Vail din statul Colorado, pagubele ridicându-se la 12 milioane de dolari.
Tre Arrow, un activist în vârstă de 34 de ani, este judecat în prezent de un tribunal din Portland pentru că, în 2001, a participat la un atac cu cocktailuri Molotov asupra unor betoniere şi asupra unor camioane care transportau copaci defrişaţi.

25 noiembrie 2010

BIODIVERSITATE vs. SUPRAPOPULAŢIE sau DiCaprio, tigrii şi Don Quijote

Prin Facebook WWF-Romania 

În timp ce liderii mondiali s-au întâlnit la un summit istoric în încercarea de a salva tigrii de la dispariţie, Leonardo DiCaprio a donat marţi 1 milion de dolari către WWF (World Wildlife Fund) pentru conservarea frumoaselor feline. DiCaprio va participa şi el la summit săptămâna aceasta.
Vai, cât de înduioșător!
Toţi sunt mulţumiţu: vedeta ş-ia făcut publicitate la un summit internațional serios, iar WWF s-a ales cu un milion de dolari. Iar un alt comunicat ne anunţă că Comunitatea internaţională de afaceri sprijină WWF în eforturile de salvare a tonului.
Să fiu înţeles corect: respect munca titanică efectuată de reţeaua socială a Fondul Mondial pentru Natură (WWF). Mai cu seamă rapoartele sale "PLANETA VIE" elaborate în parteneriat cu Global Footprint Network.
Însă nu pot înţelege un lucru!
Cum e posibil ca dispunând de o asemenea bază de date cu privire la "sănătatea" planetei noastre, multstimata fundaţie WWF să continuie să lupte doar cu EFECTELE Amprentei ecologice umane, fără a îndrăzni să vorbească sus şi tare despre CAUZA MAJORĂ a degradării ecologice globale şi a diminuării biodiversutăţii pe planetă.
Să luăm, de pildă, ultimul raport WWF "Planeta Vie 2010". Datele seci şi imparţiale din raport ne arată adevărata dimensiune înfricoşătoare a dezastrului biologic planetar provocat de activitatea umană. 
Astfel, dispunîd în prezent (anul 2007) de un potenţial biologic echivalent cu 11,89 miliarde hectare globale (hag), specia noastră umană şi-a permis luxul/tupeul de a consuma într-un an resurse biologice regenerabile de pe o suprafaţă echivalentă cu 17.99 mlrd. hag, depăşind limita admisă, care lasă naturii şansa de a regenera, cu 151%! Din acelaşi raport putem observa şi evoluţia în timp, foarte elocventă şi periculoasă a Amprentei ecologice umane (consumul de resurse naturale) în raport cu oferta biologică a planetei (Biocapacitatea globală). 

23 noiembrie 2010

Limitele biologice ale dezvoltării economice

Se pare că economia de piaţă, impusă umanităţii de civilizaţia vestică (conform clasificării lui Samuel Ph. Huntington) şi-a atins în sfârşit, limitele dezvoltării sale. Cum şi era de aşteptat, conceptul „creşterii economice permanente” nu poate funcţiona la nesfârşit pe o planetă cu resurse naturale finite, mai ales dacă la baza acestui tip de economie stă exploatarea din ce în ce mai intensivă a acestor resurse naturale.
Este amuzant şi trist în acelaşi timp să urmăreşti cum se agită liderii mondiali pe la difeite summituri în căutarea soluţiilor depăşirii actualei crize economico-financiare mondiale, oferind doar nişte remedii cosmetice superficiale, fără a sufla măcar o vorbă despre atingerea plafonului „limitelor creşterii”. Probabil, de teama că n-o să dea bine la electorat...
Cu atât mai mult, nimeni dintra potentaţii acestei lumi n-o să aibă curajul să ne explice din ce cauză s-a ajuns la această limită, direct legată de ceia ce numesc americanii „planet’s carrying capacity”, care s-ar traduce în româneşte „capacitatea portantă a planetei”. Cu alte cuvinte, problemele actuale ale civilizaţiei umane rezidă din sumplul fapt că noi am suprapopulat planeta şi drept urmare, ea nu mai poate „duce” atâta lume şi nu mai are de unde să ne ofere resurse pentru toţi. Iar dintr-o atare situaţie există doar o singură ieşire – reducerea populaţiei umane pe Terra şi controlul sever al natalităţii.
Iar acum arătaţi-mi-l pe acel politician „sinucigaş”, care ar îndrăzni să declare în faţa lumii întregi că ne-am cam întrecut cu măsura şi a venit timpul ca câteva miliarde dintre noi să-şi pună benevol capăt zilelor, de dragul supravieţuirii copiilor noştri.
Nu cunoaşteţi un asemenea om de stat? Nici eu...
Apropos, în aşteptarea acestui Godot demografic, să încercăm să ne dumerim, ce ar putea însemna această „capacitate portantă a planetei” noastre. În cifre concrete...