22 iulie 2010

Fiecare chinez devine mai bogat ci $600 anual, datorită politicii de limitare a natalităţii

Această ştire surprinzătoare a fost comunicată de agenţia Xinhua cu referire la surse din cadrul guvernului chinez.
“În 2007 valoare PIB naţional recalculat pe cap de locuitor a constituit 2,4 mii dolari SUA. Fără măsurile aplicate de control şi reducere a natalităţii acest indicator s-ar fi aflat la cota de 1,8 mii dolari”, - a anubţat reprezentanta Comitetului pentru politica demografică şi planificarea natalităţii a Republicii Populare Chineze (RPC) Hao Lin-Na. Conform spuselor ei, “această politică a permis evitarea a cca. 400 mln. de naşteri inoportune. De asemenea experta consideră, că datorită limitării natalităţii, RPC a reuşit să salveze 20% din resursele sale de apă, pământ agricol şi păduri.

Ce ziceţi, doamnelor şi domnilor adepţi ai mişcărilor “pro life” de toate speţele şi dumneavoastră, talibanii poruncii divine: “plodiţi-vă şi înmulţiţi-vă” fără discernământ? Revoltător, nu-i aşa?
Eu zic la fel: ESTE STRIGĂTOR LA CER de evident, ce mari avantaje economie şi ecologice le comportă în sine politica de limitare a natalităţii, în primul rând în ţările suprapopulate ecologic, adică ţările capacitatea biologică a cărora nu permite alocarea fiecărul cetăţean al său acel spaţiu biologic minim de 2 hectare globale, indispensabil pentru un trai decent şi sătul. (A se vedea Clasamentul mondial al ţărilor biologic suprapopulate)
Se pare că aceşti chinezii sunt primul şi deocamdată unicul popor, care a intuit necesitatea stringentă de a restabili fragilul echilibru între biocapacitatea teritoriilor sale şi numărul populaţiei.
Presupun, un rol decisiv în acceptarea acestei politici demografice de către poporul chinez (pe lângă factorul regimului totalitar), la jucat faptul că credinţa chinezilor nu este una monoteistă, ceia ce îi face mult mai flexibili în raport cu provocările ambientale şi socio-morale ale acestui început de mileniu III.
Păcat, că talibanii duhovniceşti ai lumilor creştine şi musulmane au rămas într-atâta de depăşiţi de provocările ecologice şi demografice ale zilelor noastre… Şi acest dogmatism religios ne va costa foarte scum în viitorul apropiat
Deja în 2030 India va depăşi ca număr al populaţiei China (având un teritoriu de de două ori mai mic ca cel al Chinei!), iar principalele opt ţări musulmane (incepând cu Pakistan, Indonezia şi terminând cu Sudan şiAfganistan) vor îngloba în 2050 o populaţie de 1,32 mlrd. locuitori (actuala populaţie a Chinei). (Vezi Perspectivele demografice mondiale )
Ce se va alege din ecosistemele fragile ale Asiei de Sud-Est sau din cele deja distruse ale Asiei Centrale şi Africii de Nord? Marele deşert asiatic?
Şi? Încotro se vor îndrepta puhoaiele înfometate? Spre Siberia, Rusia, Europa cu rămăşiţele lor de vegetaţie comestibilă…

…Deci, ce facem în continuare domnilor talibani demografici? 
“Mai spargem un prezervativ – mai salvăm o viaţă”? 

Lăcomia strică omenia... şi ecologia

Așadar, apa trece pietrele rîmân...
Bilanţul provizoriu al inundaţiilor din iunie – iulie 2010 pe ambele maluri ale Prutului la data de 19 iulie 2010:
R. Moldova
  • 2 persoane decedate
  • 2475 „sinistraţi”/persoane evacuate
  • 1105 case deteriorate
  • 159 distruse integral
  • 5320 ha de terenuri arabile inundate
România
  • 22 de morţi
  • 7.000 de persoane evacuate (la 01.07.2010)
  • 6979 case afectate, din care:
  • 5946 case avariate
  • 1033 case distruse integral şi în pericol de prăbuşire
  • 12.089 de hectare de teren arabil inundate (la 01.07.2010)
  • €400 mln. – totalul paguvelor înregistrate de inundaţiile din 2010
Vorbind la modil confidenţial, aşi dori să fac o destăinuire: m-am săturat de smiorcăitul sinistraţilor în faţa camerelor de luat vederi, smiorcăit tirajat cu ostentaţie de posturile TV din Basarabia şi România. Apoi aceste sâcâitoare îndemnuri lacrumogene de donaţie ale vedetelor şi telemaratoanele…

BULLSHIT de vacă românească!
Şi vă explic imediat de ce nu am pic de compasiune pentru consângenii mei “picaţi la mare ananghie”.

21 iulie 2010

Suprapopularea Basarabiei şi perspectivele unirii ecologice

Domnilor basarabeni, vin să vă dau o veste proastă...
Căci dacă era să fie pe bune, adică, în cazul în care multstimata şi mult prea impotenta doamnă ONU era mai consecventă şi cu adevăratelea preocupată de conservarea biodiversităţii şi stoparea creşterii necontrolate a numărului populaţiei în ţările sărace; şi întroducea, însfârşit, în calitate de drept universal şi inalienabil al fiecărui cetăţean al planetei dreptul la un teritoriu biologic personal de 2 ha pentru a se hrăni (atâta revenea "per capita" conform raportului WWF „Planeta vie – 2008”), atunci s-ar fi constatat cu uşurinţă (prin împărţirea biocapacităţii ţării – 5,4 mln. hectare globale (hag) la acele sacre şi intangibile 2,06 hag de căciulă) , că în R. Moldova astăzi ar putea locui în armonie cu natura doar 2,6 mln. locuitori, în timp ce 1,6 mln rămân neasiguraţi cu teritoriu biologic propriu, şi deci, nu au dreptul la existenţă. Subliniez, pe acest teritoriu!
La care, moldoveanul năucit, dar şmecer nevoie mare, va zice, - stai bădie, că te-am prins! Dar cum se face că până acum am trăit aicea, bine merci, 4,2 mln. de capete (inclisiv cele separatiste) şi nici în cot nu ne-a durut!
Păi de aia nu ne-a durut, că 1,6 mln. de oameni se hrănesc din importuri de alimente! Cum vedeţi, nici pomină de „securitate alimentară” a ţării. Şi dacă poimâine dă cu crucea peste noi „vârful de petrol” (peakoil), după care se opreşte transportul şi comerţul internaţional ? Ce ne facem atunci? O să cărăm pulpele de pui de contrabandă cu carul cu boi?
Dar să ne oprim aici cu pronosticurile proaste, căci vreau să vă dau şi două veşti bune.



20 iulie 2010

Cum dispar civilizaţiile... (Jared Diamond)

Acest raport (merge vorba despre  Raportul asupra incalzirii globale publicat în 2007 de către Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC))  este în stare să întristeze pe cei mai înveteraţi optimişti. Este neplăcut să aflăm că aproximativ 60% dintre „serviciile ecosistemelor" necesare pentru susţinerea vieţii pe planeta nostră au degradat sau sînt administrate în aşa mod, încît realizarea lor duce la degradare. (Cu toate că termenul „serviciile ecosistemelor" pare cumva neobişnut, sensul lui este simplu şi anume: ocrotirea aerului şi a apei, ocrotirea pădurilor, păstrarea rezervelor piscicole, controlul schimbărilor de climă, lupta cu calamităţile naturale şi cu dăunătorii agricoli). Toate acestea ameninţă cu noi calamităţi naturale care influenţează negativ bunăstarea oamenilor prin înrăutăţirea calităţii apei, formarea „zonelor moarte" de-a lungul litoralelor mărilor şi ale oceanelor, micşorarea rezervelor de peşte-marfă, creşterea instabilităţii climei. Învăţaţii subliniază că aceste procese se pot amplifica în următorii 50 de ani.  
Omenirea trebuie să se dezică cît mai repede de atitudinea iresponsabilă faţă de natură
Aceasta este principala concluzie a autorilor raportului. Administraţia actuală de la Casa Albă ignoră aceste apeluri, dar milioane şi milioane de americani au o atitudine mai mult ca serioasă faţă de această problemă. 
Probabil, anume această atitudine a stîrnit printre cititori interesul deosebit pentru noua monografie a lui Jared Diamond, profesor la University of California din Los Angeles. Această carte se numeşte „Colapsul civilizaţiilor. Cum aleg societăţile să reuşească sau să piară". Este o analiză detaliată a catastrofelor îndepărtate şi a celor recente. care s-au prăbuşit asupra oamenilor. Aceştia au exploatat iraţional resursele naturale şi nu au putut sau pur şi simplu nu au vrut să ia în seamă semnalele alarmante. Asproximativ trei luni „Colapsul civilizaţiilor" s-a situat în topul celor mai citite cărţi în ciuda faptului că acest tratat de peste 600 de pagini nu este nici pe departe o distracţie.

19 iulie 2010

Pictura naivă a ieşeanului Gheorghe Ciobanu

Onorat public basarabean!
Permiteţi-mi să vă prezint un ţăran deosebit din comuna Bălţaţi de lângă Iaşi, deci, cum ar zice stâlpii "moldovenismului" oficial de la Chişinău - "un moldovan de-al nostru, get-beget".
Se numeşte acest om Gheorghe Ciobanu şi se deosebeşte de restul ţăranilor români şi basarabeni prin felul cum vede şi cum simte lumea din jurul său.

Gheorghe Ciobanu este PICTOR.
Neavând studii în domeniu, dumnealui pictează, probabil, doar cu sufletul său frumos. Specialiştii, care iubesc să bage totul în clişeele determinismului denumesc arta sa „pictură naivă".
O fi, însă pentru mine personal această pictură naivă cu parfumul său mioritic inconfundabil înseamnă infinit mai mult decât toate „-ismele" artei moderne.
Dar vorba „strămoşilor" - De gustibus non disputandum est. 
De aceia închei aici şi vă invit să savuraţi în continuare din frumuseţea picturilor lui Gheorghe Ciobanu şi să aflaţi mai multe despre acest om deosebit şi arta lui din artcolele ataşate la sfârşit.

"Astrul albastru"
(după mine, e cea mai consistentă replică la "Patratul" lui Malevici)

 
"Satul meu"

18 iulie 2010

Va-ţi procurat bilet de intrare în clubul "celor 500 milioane"?

Aşadar, Ghidul de piatră din Georgia şi Teoria Conspiraţiei...
Cred că a venit vremea să medităm şi asupra acestui subiect controversat.
Până acum vre-o 4 - 5 ani, eram şi eu „tentat" de acest subiect la modă în cercurile para-intelectuale.
- E posibil una ca aceasta? - mă întrebam eu colcăind de indignare. - EI conspiră pe la spatele omenirii credule! 
- EI vor să ne impună... bla-bla-bla... 
- EI vor să controleze ... bla-bla-bla... 
- EI vor să unifice... bla-bla-bla...
Cine EI? Păi toţi ăştia... masonii, jidanii, cămătarii, FMI, WorldBank, WTO, etc, etc, etc.
Însă apoi am avut parte de o lectură-şoc - cartea „În faţa principalei provocări a civilizaţiei umane". (pe larg despre acest subiect citiţi într-un post anterior >>>) şi să mă familiarizez cu Teoria regularizării biotice (TRB).
N-o să vorbesc aici despre avalanşa de cifre, fapte şi dovezi ucigătoare care s-au prăbuşit peste mine, ci am să vă prezint doar cele două soluţii alternative, conform TRB, de care mai dispune omenire în apropiaţii 10-20 de ani
Prima soluţie - reducerea de 10 ori a consumului actual de energie a civilizaţiei umane, până la limita admisă de 1,3 TeraWatt, în corespundere cu locul şi rolul omului în biosfera şi lanţul trofic al Pământului.
A doua soluţie - reducerea de zece ori a numărului populaţiei umane pe Pământ - până la 600 milioane de locuitori - exact atâţia oameni poate „duce" biosistemul planetar fără perturbarea activităţii sale de regularizare eficientă a vieţii organice pe Pământ. 

(Despre modelul bio-economic şi bio-demografic al dezvoltării umane construit de mine în baza TRB puteţi afla în Crochiurile bio-existenţiale)