7 decembrie 2010

Cancun-2010: schimbările climatice vor provoca un milion de decese anual

Până în anul 2030, schimbările climatice vor provoca, direct sau indirect, moartea a peste un milion de oameni în fiecare an şi pierderi materiale de peste 150 de miliarde de dolari. Aceste cifre record au fost prezentate de experţi la reuniunea Naţiunilor Unite, care se desfăşoară în perioada 29 noiembrie-10 decembrie la Cancun.
Potrivit documentului, o serie de dezastre ecologice şi umanitare vor afecta în special cele mai sărace 50 de ţări de pe mapamond, însă Statele Unite vor plăti preţul cel mai mare al recuperării de pe urma catastrofelor ce vor fi provocate de schimbările climatice. “În mai puţin de 20 de ani, aproape toate statele lumii vor deveni extrem de vulnerabile la fenomene meteo extreme din cauza încălzirii accentuate a planetei” – avertizează raportul citat de AFP.
Raportul prezentat pe 3 decembrie conţine în rezumat concluziile mai multor studii realizate la nivel global şi local de diferite organizaţii de cercetare în domeniul efectelor schimbărilor climatice şi atrage atenţia asupra modului în care 184 de ţări vor fi afectate în patru domenii principale: sănătatea populaţiei, dezastre naturale, economia naţională şi mondială, precum şi pierderea biodiversităţii şi restrângerea zonelor de habitat cauzate de deşertificarea unor regiuni de pe glob. Diverse ţările vor fi afectate disproporţionat de efectele gazelor de seră ce provoacă schimbările climatice. Astfel, în timp ce statele sărace ale lumii vor fi şi mai sever afectate de schimbările climatice, ţările bogate vor continua să fie principalii poluatori ai planetei şi, în lipsa unor măsuri adecvate de protecţie, pierderile umane vor fi de neimaginat, în jur de un milion de decese annual până în 2030. O mare parte a populaţiei nu se va putea adapta şi va fi obligată să emigreze în zonele unde clima va rămâne temperată.
Saleemul Huq, cercetător la Institutul Internaţional pentru Mediu şi Dezvoltare, cu sediul în Londra, susţine că, pe baza acestui raport-avertisment, guvernele din lumea întreagă trebuie să înceapă lupta contra cronometru pentru găsirea unor soluţii şi alternative la cele mai apocaliptice scenarii. “Iată că intrăm într-una dintre cele mai vulnerabile faze ale existenţei umane pe această planetă. Nu avem voie să stăm cu mâinile încrucişate şi să aşteptăm pasiv ca creşterea cu 0,7 grade Celsius a temperaturii prognozată pentru următorul deceniu să se dubleze sau chiar tripleze în următorii 20 de ani. Această situaţie ar fi un dezastru nu doar pentru întreaga umanitate, ci şi pentru toate vieţuitoarele de pe Terra” – avertizează Hug.

Sursa: EcoMagazin