17 iulie 2010

Georgia Guidestones sau „Stonehenge-ul american”

Pe una dintre cele mai înalte coline din comitatul Elberton, statul Georgia (SUA) se înalţă o impresionantă şi neobişnuită construcţie arhitectonică. Ghidurile turistice o denumesc Georgia Guidestones, iar localnicii au botezat-o „Stonehenge-ul american”.
Pe cele patru plăci principale de granit albastru cu înălţimea de 5 metri sunt gravate în cele mai răspândite opt limbi ale lumii 10 sentinţe în calitate de mesaj pentru întreaga umanitate.
În jurul acestui monument, dar mai ales în jurul mesajului celor 10 sentinţe (porunci), deja de mai bine de 25 de ani de la inaugurarea acestuia, nu contenesc discuţiile şi controversele.  
În deosebi, în jurul primei "sentinţe-porunci":   
  • MENŢINEŢI POPULAŢIA UMANĂ SUB LIMITA DE 500.000.000 LOCUITORI, IN PERMANENT ECHILIBRU CU NATURA.
  • CONTROLAŢI REPRODUCEREA CU INTELEPCIUNE, IMBUNATATIND CONDITIA FIZICA SI DIVERSITATEA UMANĂ.
Ciar şi apariţia acestui ansamblu arhitectonic este acoperită de vălul misterului… 
Într-o seară târzie din iunie 1979 în oficiul companiei specializate în prelucrarea granitului „Elberton Granite Finishing Corporation” din orăşelul omonim Elberton a intrat un domn îmbrăcat elegant, care a dorit să afle preţurile la executarea monumentelor mari din piatra de granit autohtonă. S-a prezentat acest domn cu numele de Cristian, explicând că reprezintă un grup restrâns de cetăţeni americani, care ar fi dorit în continuare să rămână anonimi.
Respectabilul domn s-a interesat de preţurile prelucrării pietrei de granit, precum şi despre banca care deservea compania.
Dl. Cristian i-a explicat conducătorului companiei dlui Fendly, mirat la culme, esenţa solicitării sale, spunând că grupul iniţiatorilor proiectului doresc să instaleze undeva într-o zonă pustie din apropiere un monument din granit.
Neobişnuitul monument urma să fie constituit din patru plăci dreptunghiulare de bază, avânt inscripţionate (gravate) pe ele un mesaj identic în opt limbi: engleză, spaniolă, rusă, chineză, arabă, ebraică, hindi şi suahili. Mecenaţii anonimi mai doreau să existe posibilitatea lărgirii pe viitor a ariei monumentului prin instalarea pe raza lui exterioară de noi plăci de granit pe care mesajul transmis umanităţii urma să fie gravat şi în alte limbi.
Compania „Elberton Granite Finishing Corporation” era la acel moment, ca şi în prezent, una din cele mai mari din lume în domeniul prelucrării pietrei, însă comenzi de o asemenea complexitate nu mai avuse până atunci. Greutatea totală a monumentului constituia 119 tone, înălţimea – aproape şase metri, mai mult de 4.000 de litere urmau să fie inscripţionate! Clientul a cerut atragerea celor mai buni experţi în cioplirea şi construcţia monumentelor.
Peste câteva săptămâni de la această vizită memorabilă banii deja au fost viraţi în contul companiei.
Dl. Cristian a ales un teren aproximativ de 2 hectare pe teritoriul uneia dintre fermele din preajma Elvertonului. Clientul a insistat ca imediat după finisarea proiectului, să-i fie transmis dosarul cu toate documentele referitoare la proiect, pentru a păstra în felul acesta confidenţialitatea deplină.
Cristian şi ceilalţi sponsori anonimi au conceput un monument pentru veacuri, iar apelurile încrustate în piatră au fost foarte bine gândite, adresându-se oamenilor indiferent de naţionalitate, religie sau politică.
Unul dintre cele mai neobişnuite şi misterioase monumente din Statele Unite a fost inaugurat la 22 martie 1980 (în ziua echinocţiului de primăvară).


Patru plăci mari de granit cu laturile sale exterioare indică hotarele mişcării Lunii de-a lungul anului astronomic. Placa orizontală de deasupra (acoperişul) este un calendar. Cu ajutorul razelor solare care trec prin gaura făcută în placă poate fi determinată în fiecare amiază ziua respectivă a anului.
O altă gaură săpată oblic în pilonul verticală din centru la nivelul ochilor unui om de statură medie, este orientată de la Sud spre Nord în aşa fel că în orice noapte din an prin ea se poate vedea Steaua Polară care simbolizează permanenţa şi înfrăţirea cu natura.
Aşadar, pe cele patru plăci verticale în formă de cruce este inscripţionat în opt limbi unul şi acelaşi mesaj constituit din 10 sentinţe scurte.
Iată aceste sentinţe scrise în engleză:
Reproducem şi inscripţiile în celelate limbi:


Cu excepţia ebraicei, care nu se mai încadrează în spaţiu.
Traduse în română, sentinţele cu pricina ar suna astfel:   

  • MENŢINEŢI POPULAŢIA UMANĂ SUB LIMITA DE 500.000.000 LOCUITORI, IN PERMANENT ECHILIBRU CU NATURA
  • CONTROLAŢI REPRODUCEREA CU INTELEPCIUNE, IMBUNATATIND CONDITIA FIZICA SI DIVERSITATEA UMANĂ.
  • UNITI OMENIREA PRINTR-O NOUA LIMBA VIE.
  • DAŢI DOVADĂ DE TOLERANŢĂ ÎN PRIVINŢA SENTIMENTELOR, CREDINŢEI, TRADIŢIILOR ŞI LUCRURILOR SIMILARE.
  • PROTEJATI POPOARELE SI NATIUNILE CU LEGI CORECTE SI TRIBUNALE IMPARTIALE.
  • LASATI FIECARE NAŢIUNE SĂ-ŞI REZOLVE SINGURĂ PROBLEMELE INTERNE, REZOLVÂND ÎN TRIBUNALUL INTERNAŢIONAL DOAR DISPUTELE EXTERNE.
  • EVITAŢI PROCESELE JUDICIARE MINORE ŞI BIROCRAŢII INUTILI.
  • PASTRATI ECHILIBRUL INTRE DREPTURILE PERSONALE SI ÎMDATORIRILE SOCIALE.
  • PRETUITI MAI PRESUS DE ORICE ADEVARUL - FRUMOSUL - DRAGOSTEA, CAUTAND ARMONIA CU INFINITUL.
  • NU FIŢI UN CANCER PE ACEST PĂMÂNT, LĂSAŢI LOC ŞI NATURII (SĂ TRĂIASCĂ).
Cum am menţionat deja, întreaga construcţie, dar mai ales mesajele inscripţionate sunt contestate vehement de adepţii teoriilor conspiraţioniste, care întrevăd în spatele construcţiei chipurile vagi ale reprezentanţilor aşa-zisei „Ierarhii Mondiale” care încearcă să controleze lumea din umbră, iar mesajele constituind „cele 10 porunci” ale „Noii Ordini Mondiale” în care aceştea vor să ne bage cu forţa.

Dar să lăsăm sportul românesc preferat - căutare vinovaţilor externi de necazurile noastre interne pentru altă dată...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu