13 septembrie 2011

R. MOLDOVA – STAT ECOLOGIC EŞUAT

Cu ocazia aniversării a 20-a a statalităţii basarabene am avut parte de un tam-tam propagandistic menit să ne demonstreze nouă şi întregii lumi că statul moldovenesc este o poveste de succes a istoriei post-sovietice. Opinia mea strict personală, însă, este una diametral opusă – R.Moldova, d.p.d.v. social şi politic, este un STAT PERFECT EŞUAT (failed state), aflat într-o criză socio-politică şi  instituţională fără precedent. (Vezi în acest sens "După 20 de ani de independenţă - MOLDOVA STAT EŞUAT?"Cerere către ONU de întroducere a Guvernării Externe în R.Moldova")

Astăzi, însă, vreau să aduc argumente de altă natură pentru a demonstra complexitatea şi gravitatea fenomenului de STATALITATE FALIMENTARĂ MOLDOVENEASCĂ. 
Ne vom preocupa de viabilitatea R.Moldoveneşti sub aspect bio-ecologic.
Pe paginile acestui blog regretatul Paisie PROTO*(popescu) a pus în circulaţie o noţiune ciudată denumită "Indicatorul gradului de securitate/confort biologic personal", care de fapt reprezintă suprafaţa de teren cu o productivitate biologică normală de care are nevoie fiecare om contemporan pentru a-şi satisface necesităţile vitale (alimentaţie, îmbrăcăminte, materiale pentru adăpost şi încălzire, precum şi pentru depozitarea deşeurilor sale). Conform situaţiei din ultimii 50 de ani Standardului universal al confortului biologic personal al Omului Postindustrial constituie astăzi 2,63 hectare de spaţiu bioproductiv. [Vezi pe larg aici: Crochiuri bio-existenţiale(II)
În mod practic, această înşiruire de termeni şi cifre înseamnă următorul lucru: dacă întreaga suprafaţă bioproductivă a ţării împărţită la numărul total de locuitori produce o valoare mai mare de 2,63 hag/pers. atunci ţara e OK, iar dacă se obţine o valoare mai mică de 2,63 atunci ţara respectivă a cam belit-o, deoarece în situaţia în care sunt stopate (din varii motie) importurile de carburanţi, alimente, textile, volumul producţiei biologice globale interne nu va fi sufucient pentru a hrăni, îmbrăca şi încălzi întreaga populaţie a ţării respective, cu toate consecinţele socio-economice de rigoare.
Iar acum haideţi să vedem cum stă la capitolul securitate biologică falnicul şi suveranul stat moldav într-un context mai larg, general european.