(În loc de prefaţă)
Aşadar, civilizaţia umană, aşa cum o cunoaştem astăzi cu toţii, este pe sfârşite. Nu e sperietoare ordinară, ci concluzia unor profesionişti raţionali dar absolut îngroziţi de fenomenul global numit “Vârful Petrolului”.
Păcat, că pe plaiurile mioritice nu se prea cunosc aceste fapte. Adevărul e că românilor nici nu le-ar prea arde de asemenea “sperietori” – ei sunt prinşi în perpetua luptă cu sine însăşi.
La Bucureşti Băsescu şi cu Boc se tot căznesc să deprindă românul leneş şi corupt de pomenele psd-iste să muncească nemţeşte; iar la Chişinău politicienii basarabeni de mahala încearcă să convingă opinia publică europena şi internaţională, că de statul-fantomă R. Moldova au nevoie nu doar ei - politicienii, ci şi populaţia iobăgită a Basarabiei şi Transnistriei.
Realitatea, însă e de aşa natură, că dacă în anii 2010-15 este atins maximul producţiei de petrol (”vârful petrolului”), atunci în anul 2040 producţia va scădea la nivelul celei din 1980. Pe de altă parte, populaţia din 2040 va fi de cel puţin două ori mai mare decât cea din 1980, iar lumea va fi mult mai industrializată (deci mai dependentă de petrol) decât era în 1980. În consecinţă, cererea de petrol va incepe să depăşească dramatic producţia de petrol din lume. Acest lucru va genera creşteri spectaculoase ale preţului, economiile care depind de petrol se vor prăbuşi iar războaiele pentru resurse petroliere, inclusiv cele româneşti, vor deveni cronice.
Cu toate că marii perdanţi ai consecinţelor “vârfului petrolului” nu vor fi ţările române, ci în primul rând Statele Unite. Căci, spre deosebire de ţările europene, SUA şi-au construit întreaga infrastructură şi mod de viaţă plecând de la premiza că petrolul va fi întotdeauna ieftin şi abundent. Cum asta deja nu mai e cazul, economia SUA are probleme mult mai mari decât economiile altor ţări cum ar fi Marea Britanie, Germania sau Franţa.
Din acest motiv ne aşteaptă pe toţi o prăbuşire a sistemului financiar internaţional şi un colaps al valorii dolarului atât de sever încât Marea Criză (1928-33) le va părea americanilor ceva de genul “bunele vremuri de odinioară”. Şi asta dacă vom reuşi să evităm cu toţii “Apocalipsa economică” prezisă recent de economistul şef al uriaşei bănci de investiţii “Morgan Stanley”.
Sfârşitul petrolului ieftin va însemna de asemenea şi eliminarea totală a programelor sociale cum ar fi “Social Security” şi “Medicare” în SUA. Pensiile de asemenea vor deveni de domeniul trecutului.
Pe frontul internaţional, ca urmare a şocurilor pretrolului, capitalul care controlează dislocările de capacităţi de producţie va împinge lumea într-o serie de războaie pentru resurse şi “războaie ale cursului dolarului” dincolo de orice ne-am putea imagina. Destabilizarea internaţională şi devalorizarea dolarului vor exacerba colapsul economic în SUA împiedicând posibilităţile tehnice şi financiare ale americanilor de a extrage petrolul rămas în pământ şi de a-l aduce pe piaţă.
În timp ce economia SUA va începe să se dezintegreze rapid, tulburările civile vor împărţi naţiunea americană în diverse tabere care vor căuta vinovaţi pentru situaţia economică sau ţapi ispăşitori. Liberalii vor da vina pe marile companii petroliere şi pe neoconservatorii, în timp ce conservatorii vor da vina pe urmaşuu lui Bin-Laden şi pe extrema stângă. Ambele tabere vor da crezare grupărilor politice reacţionare sau oricărui demagog care le pormite revenirea la zilele bune prin eliminarea unui grup (autohton sau străin) pe care îl consideră vinovat de situaţia economică şi politică.
În concluzie, sfârşitul petrolului va însemna atât sfârşitul Americii, cât şi a lumii pe care o cunoaştem.
Atât din punct de vedere economic, cât mai ales DEMOGRAFIC.
Atât din punct de vedere economic, cât mai ales DEMOGRAFIC.
Chris Clugston «Global peak energy: Implications for future human populations» |
Când respectabilul bancher şi consilier al preşedintelui Bush, - Matt Simmon a fost întrebat, dacă ar mai exista vre-o soluţie, acesta a răspuns: “Singura soluţie este să ne rugăm Domnului.”
Despre toate aceste prognoze sumbre privind viitorul civilizaţiei noastre dependente de petrol, citiţi pe paginile “Meditaţiilor Postmioritice” în ampla lucrare a lui Matt Savinar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu