26 iunie 2011

Când se va stinge lumina...

(ÎN LOC DE EPITAF)
Când în următorii 10-15 ani, din cauza declinului producţiei de petrol din lume, vor începe războaiele petroliere şi se va instala haosul geopolitic, primul lucru pe care îl veţi resimţi –  vor fi becurile stinse de pe tavan, deoarece electricitatea reprezintă veriga cea mai slabă a triadei sinergetice: Electricitatea – Combustibilii fosili – Metalele, - consideră publicistul Peter Goodchild, autorul cărţii  „Survival Skills of the North American Indians”. 
Când se va stinge lumina, se vor stinge şi toate celelalte. 
Casa sau apartamentul vor înceta să mai funcţioneze. Vă veţi pomeni în întuneric de la amurg până în zori, iar prizele vor deveni inutile. "Cele patru aparate majore" - aragazul, frigiderul, maşină de spălat şi uscătorul se vor transforma în obiecte albe mari care ocupa mult spatiu, dar inutile - nu veţi mai putea pregăti sau păstra alimentele şi nici să mai spălaţi lenjeria. Nu vor mai fi nici instalaţii de încălzire sau de aer conditionat alimentate de energia electrică. Pentru acelaşi motiv, nu va mai funcţiona nici sistemul de apeducte, apa potabilă nu va mai curge din robinete iar apele uzate nu vor mai pleca prin sistemul de canalizare. 
Nu doar casele, ci întreaga economie va opri, întreaga lume. Calculatoarele nu vor mai funcţiona, iar procesoarele astăzi sunt parte componentă practic al oricărei instalaţii/dispozitiv. Nu vor mai exista comuncaţii internaţionale şi nici telefoane, internet, şi nici transfer de date. 
Banii vor înceta să mai existe, deoarece nu vor mai exista mijloace de electronice pentru transferul şi recepţionarea lor, nu vor mai fi posibile operaţiunile contabile. Toate plăţile şi tranzacţiile interbancare vor înceta. 
Medicina moderna va dispare. Medicii nu vor mai avea mijloace  pentru a trata pacientii. Spitalele vor fi supraaglomerate de muribunzi, dar nimeni nu îi va mai putea ajuta. Nu vor exista nici chiar modalităţi de ai transporta şi îngropa pe cei morţii. 
Poliţia va fi paralizată, deoarece nu va mai putea primi sau transmite informatia. Deoarece personalul de poliţie este instruit să acţioneze doar  în condiţii de criză normală, foarte curând poliţiştii vor înţelege că au devenit inutili şi vor rămâne pe la casele lor ca să-şi apere propriile familii. 
Nu va mai fi posibil să sai pur şi simplu în maşină şi să pleci după ajutor, deoarece maşinile au nevoie de benzină iar staţiile de benzină sunt alimentate cu energie electrică.  Sondele petroliere şi rafinăriile se vor opri şi ele, din cauza „marelui cerc vicios”: nu-i electricitate – nu-i combustibil fosil; nu-i combustibil fosil – nu-i electricitate. 

Câteva săptămâni dupa stingerea luminii electrice oamenii vor mai putea utiliza anumite surse de alimentare cu energie de urgenţă. Însă aceste surse nu pot funcţiona mult timp, deoarece necesită şi ele combustibil/energie.
Soluţia propusă de Peter Goodchild este acumularea abilităţilor de supravieţuire în natură şi fuga obligatorie din oraşele cuprinse de colaps. 
Din păcată, Peter Goodchild nu se încumetă să ne spună tot adevărul, explicându-ne ce va fi mai departe cu milioanele de orăşeni tăbărâţi „la ţară”, dar mai ales, ce va fi cu natura peste care vor năvăli aceste puhoaie flămânde.

Bine, am să vă zic eu ce va urma...
În momentul în care cererea reală de petrol va depăşi maxima extracţiei fizice posibile, imediat va urma "FURTUNA PERFECTĂ" - un grandios şi ireversibil crah al economiei mondiale, care şi astăzi abia se mai menţine pe linia de plutire doar datorită faptului că se mai dă crezare afirmaţiilor somităţilor lumii economice, că "totul va fi bine". Pe când în culuarele analiştilor economici serioşi se mai dispută doar data începutului "colapsului economic final" - în 3-5 ani sau peste maxim 20-30.
Conform majorităţii prognizelor SUA se vor destrăma în state separate, în pofida măsurilor draconice a autorităţilor federale, care în cele din urmă vor pierde orice putere. Apoi, foarte curând (2-3 ani) din statele separate nu va mai rămâne nimic în afară de clanuri, grupări etnice şi bande beligerante aflate într-un permanent război a tuturor împotriva tuturor. Aceiaşi soartă o vor urma şi restul statelor naţionale ale lumii.
Ultimele depozite şi sonde petroliere se vor transforma în fortăreţe asediate de bandele de jefuitori.
Oraşele lumii, fără electricitate şi apă potabilă vor deveni nepotrivite, ba chiar periculoase pentru viaţă. Peste tor vor bântui epidemiile gastro-intestinale, foametea, jafurile, disperarea şi suicidul.
Supravieţuirea va fi posibilă doar "la ţară", în sânul naturii.
Hrana va putea fi dobândită doar din vânat, pescuit şi colectare de pomuşoare, tubercule, etc.
Cultivarea oricărei producţii agricole va fi posibiă doar în condiiţiile asigurării unei paze puternice şi permanente. Căci în jur vor mişuna în peranenţă zeci şi sute de oameni necăjiţi şi înfometaţi, gata în orice moment să vă fure de pe deal chiar şi roada încă necoaptă. Nu ştiu dacă multora li se va ridica mâna să împuşte într-un moşneag înfometat care încearcă să scoată pe furiş un cuib de cartofi plantaţi de dvs...
Dar şi aşa, cu pază bună, nu ştiu cât timp veţi putea ţine piept bandelor numeroase şi bine organizate de jefuitori profesionişti din rândul foştilor militari din fostele trupe de elită.
Îmi pare rău, dar cam astfel va arăta civilizaţia noastră umană peste 20-30 de ani...
E un final tragic dap absolut logic şi previzibil al unei civilizaţii care nu a ştiun să gestioneze corect trecerea de la energia musculară la termoenergetica combustibililor fosili...

Ce ar mai fi de făcut?
Nimic.
Savuraţi "darurile civilizaţiei" aflate în apogeul dezvoltării sale. C-o fi trei ani, c-or fi douăzeci - trăiţi-i din plin. 
Căci apoi va fi doar declin, haos, violenţă, mult sânge şi durere.
*  *  *
Către anul 2050 totul se va potoli şi astfel se va încheia cel mai devastator Ciclu demografic global 1945-2050. Unicul lucru pozitiv cu care va ieşi omenirea din acest ciclu demografic - ar fi faptul că vor fi uitate sau vor deveni inaccesibile rămăşiţele combustibililor fosili. Consumul energetic zilnic al supravieţuitorilor nu îl va depăşi pe cel al Omului Primitiv/Vânătorului. 
În schimb, aceasta va permite dezvoltarea rapită a lumii vegetale şi animale rămase după colapsul uman. Cercetătorii Gorshkov şi Makarieva au calculat că pentru a restabili echilibrul dintre Biosferă şi Om pe Pământ ar trebui să rămână cel mult 600 milioane de oameni. Căci numai în astfel de condiţii ecosistelele îşi vor recăpăta funcţiile de regularizare biotică şi cea climatică.

În felul acesta, dacă în cadrul "fazei colapsului socio-economic" până în 2050 vor muri un număr suficient de oameni ca natura "sălbatecă" să-şi revină cât de cât, atunci prin 2060-70 ar putea reîncepe un nou ciclu demografic, durata căruia va depinde doar de înţelepciunea umană de a folosi doar propria energie musculară şi cea a surselor regenerabile şi de a urma primul "sfat" imprimat pe renumitul şi controversatul Ghid de piatră din Georgia (Georgia Guidestones):

  • MENŢINEŢI POPULAŢIA UMANĂ SUB LIMITA DE 500.000.000 LOCUITORI, IN PERMANENT ECHILIBRU CU NATURA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu