2 iunie 2011

Verticalitatea civică şi realităţile Malthusiene

Master class pentru ONGiştii români.

În atenţia "smântânei" societăţii civile din ambele ţări româneşti, "smântână" reunită în diverse structuri non-guvernamentale în "nobila" intenţie de a stoarce bani din piatra seacă, de a "vâna" şi "ciugulu" cât mai multe granturi şi fonduri nerambursabile.
Aşi dori să vă recomand un model de verticalitate civică, când vectorul rezultant al muncii tale depinde nu de ceia ce vrea să audă şi să vadă cel care te-a sponsorizat, ci de realitatea obiectivă a faptelor examinate.
Blumbiz.ro a publicat un rezumat ultrascurt al unui raport alcătuit de un oarecare ONG din Oxford. "CULTIVÂND UN VIITOR MAI BUN. Justiţie alimentară într-o lume cu resurse limitate" - se numeşte.

Intram in epoca foametei!
Sistemul alimentar global este defect si, coroborat cu schimbarile climatice, va duce la un regres de zeci de ani, in lupta cu foametea, potrivit unui raport al Oxfam, un ONG cu sediul la Oxford.  mai departe...

Fără a menaja auzul "finuţ" al potenaţilor lumii, raportul anunţă intrarea intr-o noua etapa a crizei civilizaţiei umane, unde epuizarea resurselor naturale si schimbarile climatice vor creste numarul oamenilor afectati de lipsa de alimente cu zeci şi sute de milioane.
Numerul populaţiei înfometate din lume
Capacitatea de productie agricolă este in declin. Degradarea progresivă a solurilor, epuizarea resurselor de apă, schimbările climatice adicătoare de inundaţii, secete şi uragane, vor afecta tot mai grav agricultura. Rata medie de crestere a productiei agricole s-a diminuat cu 50%, in comparatie cu anul 1990, iar Oxfam spune ca trendul de scadere va continua. Preturile la alimentele de baza se vor dubla in urmatorii 20 de ani. Porumbul a atins deja un pret record. Jumatate din cresterea preţurilor va fi efectul direct al schimbarilor climei.
Scăderea cotei terenurilor agricole în lume
Cele mai afectate vor fi tarile sarace, unde mai mult de 80% din veniturile populatiei se duc pe mancare. Pana in 2050, cererea pentru alimente va creste cu pana la 70%. Populatia globala va creste de la 6,9 miliarde la 9,1 miliarde.
Nu vă aminteşte nimic această informaţie şi aceste grafice? După mine, am intrat în situaţia clasică a "Capcanei Malthsiene", reprezentatată în următorul grafic preluat din postul meu Risipa alimentară şi Capcana Malthusiană:  

Cine controleaza industria alimentara
ONGiştii de la Oxfam nu au ezitat să pună degetul pe rană şi în această problemă spinoasă, prezentându-ne următoarea pictogramă:

Tentaculele caracatiţei mogulilor agro-alimentari

Piata globala de alimente este la mana a câtorva giganţi transnaţionali. 
  • Archer Daniels Midland, Bunge si Cargil controleaza aproximativ 90% din comertul cu cereal, la nivel mondial.
  • Dupont, Monsanto, Singenta şi Limagrain controlează peste 50% din comerţul cu material semincier din lume.
  • Alte şase companii controlează 75% din piaţa mondială a agrochimicalelor.   

Activitatile lor speculative conduc la volatilizarea preturilor la alimente, din care gigantii profita din greu, se arata in raport. 
Spre exemplu, in primul trimestru al 2008, in plina criza alimentara, Cargill inregistra o crestere a profitului cu 86%. În prezent compania se asteapta ca anul 2011 sa fie cel mai profitabil din istorie.

"Guvernele au pus interesele marilor afaceri deasupra celor consumatorilor pentru prea mult timp", - se afirmă răspicat în raport. 

G20 trebuie sa investeasca in cele 500 de milioane de mici ferme din tarile aflate in dezvoltare pentru a le ajuta sa produca mai mult. In plus, trebuie sa reglementeze pietele de marfuri si sa reformeze politicile biocombustibilului, pentru a tine preturile la alimente in frau", spune un oficial al Oxfam.
Citeste raportul integral aici >>>
Sursa: BLOOMBIZ.RO

Eu zic, că apropiata "Epocă a Foametei" va reprezenta un final firesc şi logic al unui model economic bazat de creşterea permanentă doar din exploatarea resurselor finite ale planetei. Şi nu mai e nimic de făcut - e prea târziu şi nici voinţă politică pentru salvgardarea civilizaţiei nu mai există. 
Aşa că nepoţii noştri vor trebui să aştepte cuminţi până în 2050 - terminarea printr-un colaps total al actualului Ciclu Demografic, după care, rămânând câteva sute de milioane pe tot pământul, omenirea va încerca să reclădească o altă civilizaţie, sper mai bună decât cea prezentă, civilizaţie care va adopta un alt model bio-economic de dezvoltare  pentru a nu mai călca din nou pe aceiaşi greblă ecologică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu