11 iunie 2011

Crochiuri bio-existenţiale ( VIII )

Noua Ordine Ecologică şi justiţia biblică

Opinia publică "progresistă" internaţională este în alertă maximă. "Culisa mondială" iarăşi se adună să urzească planuri straşnice de înrobire a bieţilor consumatori iobagi.
Ce nu ştie însă "opinia publică progresist-iobăgistă", e că "culisa financiară" a lumii nu mai are soluţii pentru a salva "status-quo"-ul economic existent într-o lume care şi-a depăşit "Limitele Creşterii". Nu ştiu dacă "albii cărunţi" adunaţi la St. Moritz realizează că modelul economic al creşterii promovat de ei ultimii 60 de ani cu atâta ostentaţie, a băgat deja lumea într-o Capcană Malthusiană clasică şi mai departe, conforn scenariului bătrânului Malthus, va urma scăderea drastică a nivelului de trai al "miliardului de aur" - cele 34 ţări reunite sub genericul OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), cu repercursiuni catastrofale pentru întreaga civilizaţie.

Întotdeauna mi sa părut deplasată isteria militanţilor "antisistem" şi "antiglobalism". Mereu am avut senzaţia că "păpuşarii" care trag de sforile "antiglobalizmului", "suveranităţii şi singularităţii naţionale" nu sunt nimeni alţii decât banalii politicieni şi birocraţi locali care îşi apără vehement dreptul suveran de a-şi jecmăni şi prosti propriile popoare fără a mai da nimănui socoteală. Şi atâta tot. Aceasta este "marea miză".
"Graţie" acestui concept anacronic de "suveranitate naţională", inclusiv asupra resurselor naturale, Pământul astăzi este fărâmiţat în cca 200 "cnezate" conduse de tot atâtea elite provinciale interesate doar de conservarea puterii şi influenţei sale politice şi economice în propriile "provincii". Iar orice problemă internaţională este tratată de ei exact la fel: avantajele şi ingluienţa regională şi globală. Bunăoară eşecul summitului ONU de la Copenhaga privind schimbările climatice globale este cel mai elocvent exemplu. 
Astăzi, la început de mileniu III este evident, că modelul geopolitic actual bazat pe conceptul de statalitate şi suveranitate naţională nu mai poate face faţă provocărilor globalizate apărute în faţa civilizaţiei noastre: schimbările climatice, epuizarea resurselor naturale, suprapopulaţia şi atingerea limitelor creşterii economice.
„La intrarea în secolul al XXI-lea, - avertiza Lester Brown, - economia noastră distruge treptat sistemele sale de suport, consumându-şi mijloacele fixe ale capitalului natural. Cererile economiei în dezvoltare, aşa cum este ea acum structurată, depăşesc producţia naturală durabilă a ecosistemelor”. 

În Crochiurile bio-existeţiale anterioare, am încercat să creionez un modest model bio-economic şi bio-demografic care ar oferi civilizaţiei şansa de a evita un colaps total.
Însă MODELUL DE DEZVOLTARE BIO-CORELATĂ A UMANITĂŢII prezentat de mine, are un grav defect: este imposibil de implementat în actualul sistem geopolitic al suveranităţilor naţionale.
Pentru implementarea lui este stringentă nevoie de un organ executiv planetar care ar reacţiona promt la provocările globale tot mai numeroasee. Un Guvern Mondial, mandatat cu împuterniciri supranaţionale extaordinare de către toate statele lumii. 
Astăzi marile nemuţămiri ale ţărilor subdezvoltate sunt îndreptate asupra dominaţiei ţărilor economic bogate prin intermediul organismelor financiare internaţionale gen F.M.I., în care puterea de vot depinde direct de mărimea PIB-ului - principalul indicator al actualului model economic păguboc de creştere permanentă. În prezent puterea de vot a celor 34 ţări OCDE în cadrul F.M.I. (184 ţări) constituie 63,5 %, ceia ce le permite să-şi impună propriile reguli de joc şi să-şi menţină influeţa şi puterea decizională şi economică.

Dacă prin asurd, am admite că omenirea şi-a înţeles marea greşeală şi a renunţa la actualul model economic "Bretton Woods" în favoarea MODELULUI ECONOMIC BIO-CORELAT, atunci noi cu Dvs. am purcede imediat la înlocuirea F.M.I. cu  F.G.S.E. (Fondul Global al Salvgardării Ecologice) despre care am vorbit pe larg în Crochiul IV.
Deosebirea fundamentală a MODELULUI BIO-ECONOMIC de dezvoltare umană în comparaţie cu cel actual este schimbarea indicatorului de referinţă - BIOCAPACITATEA (OFERTA) ECOSISTEMELOR în locul Pridusului Intern Brut. Exact la fel şi puterea de vot în FGSE şi oricare alte organe ale Naţiunilor Ecologice Unite va fi corelată cu această Biocapacitate a ţărilor lumii.
Abia atunci se va produce marea minune: puterea de vot a ţărilor OCDE va scade de la 63,5% la 29,4% (!!!).
La treizeci la sută voturi, cred că n-o să le ajungă tot PIBul ca să-i corupă pe ceilalţi să voteze deciziile care i-ar avantaja. Căci alte ţări vor avea puterea decizională într-o lume şi o economie mai "verde".
Să comparăm listele primelor 20 de ţări ca putere decizională în modelul economic actual şi cel "verde".

După cum vedeţi, e o cu totul altă "geopolitică". Dacă în cazul modelului actual printre principalii actori decizionali se află 13 ţări OCDE, atunci în cazul modelului BIO-ECONOMIC printre principalii decidenţi avem tot 13 ţări dar care nu sunt membri ai "clubului economic elitar", ceia ce oferă mult mai multe speranţe pentru reclădirea unei lumi mai juste şi mai "verzi".
Cred că aceste ţări vor şti să gestioneze mult mai efectiv banii acumulaţi anual în F.G.S.E. în urma colectării Penalităţilor Ecologice şi a tranzacţionării Cotelor Bio-Ecologice excedentare ale Creditorilor Ecologici. Cu atât mai mult, că e vorba de un buget impesionant de 1437 miliarde de dolari reprezentând 2,5% din Pridusul Intern Brut al întregii civilizaţii umane!
Lusta completă aici >>>
Justeţea MODELULUI ECONOMIC BIO-CORELAT este confirmată o dată în plus şi de lista principalilor plătitori în cadrul noului model. 

Regăsim aici toţi marii consumatori energetici ai planetei, toţi poluatorii şi devoratorii de resurse naturale - într-un cuvânt toţi potentaţii economici ai lumii de astăzi. Aşi fi tare curios să aflu ce va fi rămas din "artactivitatea investiţională şi economică" a SUA, Japoniei, Koreei, Germaniei după vre-o 5 ani de plăţi consecutive la bugetul FGSE a sumelor anuale de 50-300 miliarde... 
Nu vi se pare că toate astea seamănă mult cu renumitul act de justiţie biblică promis: 
"Mulţi dintre cei care sunt primii vor fi ultimii..." (Marcu, 10, 31)... 

Aşadar, facă-se ÎMPĂRĂŢIA CEA VERDE pe Pământ !!!

                                    <<< CROCHIUL VII

Un comentariu:

  1. Stralucite crochiuri. O singura observatie totusi - un guvern mondial ar fi alta capcana de putere. Reducerea polulatiei ar duce la eugenie.... Oamenii distrug usor, si refac foarte greu. Din idei marete, omul naste lagare de concentrare. Din incercarea de a remedia strica si mai mult. Solutiile ce le dai sunt foarte bune, dar pe hartie, oamenii nu sunt capabili de asa schimbare.
    Mi-am pierdut credinta in puterea oamenilor. Se pare ca suntem o specie destul de involuata, sunt sigura ca in univers exista fiinte mult mai evoluate, mai pline de bine, decat e omul...

    RăspundețiȘtergere