24 iunie 2011

Sistemul falimentar de pensii şi Eutanasia

Una din consecinţele inevitabile a atingerii "limitelor creşterii" în cadrul actualului Ciclu demografic Malthusian al civilizaţiei noastre globalizate, este apariţia "problemei demografice interne", adică îmbătrânirea populaţiei lumii, fenomen deosebit de pronunţat în ţările dezvoltate, care şi-au atins primele limitele creşterii. Astfel dacă ponderea mondială a vârstnicilor constituie astăzi 11% din totalul populaţiei, în America de Nord şi Europa această pondere a atins deja 18% şi 22%. În acelaşi timp, aşa-zisul Indicator al suportului potenţial (numarul populatiei in varsta de la 15 la 64 ani in raport cu populatia de 65 ani si mai mult) în America de Nord şi Europa constituie astăzi doar 6 şi respectiv 5 în comparaţie cu media mondială de 9 persoane apte de muncă la o persoană vârstnică. Iar perspectivele pentru anul 2050 sunt şi mai sumbre. (Vezi tabelul)
Situaţia reală însă e şi mai tristă, deoarece doar o mică parte din populaţia economic activă este antrenată în câmpul muncii cu acte în regulă şi plăta contribuţiilor de asigurări sociale.

Bunăoară, în R. Moldova din totalul de 1,2 mln oameni ocupaţi în economie, doar 830 mii contribuie la susţinerea celor 640 mii pensionari.
În România situaţia e şi mai tristă: la 5,5 mln. pensionari mincesc cu acte în regulă doar 4,3 mln. salariaţi.
Făcând nişte calcule elementare, constatăm că 28% din pensionarii români, adică 1,55 milioane de oameni nu pot fi susţinuţi de către actualul sistemul de asigurări sociale din România şi un miliard de lei în fiecare an sunt luaţi din bugetul de stat, care şi aşa abia mai gâfâie.
Cred că astăzi am ajuns la "ora adevărului" şi trebuie să recunoaştem că modelul economic al "creşterii permanente" nu mai pate funcţiona pe o planetă cu resurse finite şi tot mai puţine. Modelul "societăţii abundenţei" şi a "statului social" nu mai poate funcţiona nici chiar la nivelul "miliardului de aur", ca să nu mai vorbim de restul de 6 miliarde de oameni săraci şi neasistaţi din lume. (Vezi "A.Smith vs T.Malthus...")
Cred că a venit vremea ca generaţia vârstnică, cei din noi care am muncit 30-50 în cadrul unor sisteme economice falimentare şi agresive în raport cu resursele naturale ale planetei (nu uitaţi că sistemul economic socialist avea la bază aceiaşi paradigmă a creşterii permanente cu orice preţ), urmează de acum înainte, să fim sancţionaţi drastic pentru modul cum am gestionat resursele neregenerabile ale planetei. 
Nu contează, am fost păstorii sau oile acestor sisteme economic falimentare. Conteză că am ajuns balastul acestui sistem. Trebuie să avem curajul să o recunoaştem.
Şi îndrăzneala de a încerca să reparăm măcar ceva...
Iată de ce mă gândesc la o iniţiativă globală de a nu mai ubla cu mărirea vârstei de pensionare. Să o lăsăm aşa cum e - la 60 ani. 
ÎNSĂ !...
Imediat după procedura solemnă de ieşire la pensie în cercul foştilor colegi şi rude, să urmeze o altă procedură publică fastuoasă - CEA DE EUTANASIERE ONORIFICĂ A PROASPEŢILOR PENSIONARI în numele viitorului planetei şi a urmaşilor noştri.
Vă închipuiţi ce economie de resurse alimentare, financiare, etc?!!
Peste 4 milioane în România şi jumate de milion în Basarabia - dintr-un foc!
Desigur, vor avea de pierdut foarte mult giganţii farmaceutici, însă pentru un model economic greşit trebuie să plătească toţi cei care l-au construit, cu atât mai mult cei care au profitat de el.

Poate măcar astfel, participând la ritualurile de eutanasiere a părinţilor, copiii noştri vor încerca să construiască un alt tip de societate,  mai armonioasă şi cu O ECONOMIE BIO-ECHILIBRATĂ.

P.S. Pentru a evita orice interprenări tâmpite, informez: mă aflu în pragul "pensionării", din care motiv mă consider în drept (cel puţin moral) de a înainta astfel de propuneri. 
Păcat că nu voi avea parte de onoruri şi alai.
Şi nici de o eutanasiere calificată. 
Căci ipocrizia "umanitarist-clericală" a societăţii noastre te constrânge să recurgi la metode "băbeşti" anacronice şi nu tocmai plăcute.

10 comentarii:

  1. Eutanasia este cea mai demna cale de a evita " bucuriile batranetii" .
    Adica nu face sens, sa fii batran, bolnav, sa te chinui singur, dar sa mai chinui si pe cei din jur ( care trebuie sa te ingrijeasca ) : doar o fiinta retardata ar accepta sa se chinuie asa, pana in pragul mortii naturale.
    Din pacate, traim intr-o societate primitiva si imbecila, astfel incat eutanasia ramane un vis frumos ... suntem condamnati la sinucidere, ca asta e ...
    Eu sustin 100 % eutanasierea la cerere, a celor care nu isi mai pot duce batranetile.
    Cat despre eutanasierea din motive financiare ... pai banii planetei sunt concentrati in mainile a 1 % din populatie : de unde rezulta ca posibilitati ar fi pentru toata lumea ...doar ca nu se vrea ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut de acord, eutanasia la cerere pentru a pune capăt "bucuriilor bătrâneţei, este un act de DEMNITATE UMANĂ.

      Păcat că civilizaţia noastră nu acceptă printre preocupările sale uzuale şi trainingurile de pregătire pentru moarte şi pentru o plecare demnă la momentul potrivit...

      Ștergere
  2. Frica de moarte e baza supravietuirii. Aproape nimeni n-o sa accepte de bunavoie eutanasierea la 60 de ani. Asta e o utopie. Doar cei f bolnavi si suferinzi se pot gandi sa accepte eutanasierea, si numai cand moartea este iminenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acors în privinţa fricii de moarte.
      Dar oare nu suntem unicile animaleraţionale pe acest pământ?
      Oamenii ar urma să fie educaţi în spiritul inevitabilităţii morţii şi familiarizaţi cu modalităţile în care ar urma să înfrunte această realitate cu maximă demnitate.

      Ștergere
  3. Cum spuneam in alt comentariu la blog. Omul pentru a salva ce a mai ramas, alege cea mai proasta cale. Lagare, eutanasiere, razboi, eugenie, virusi in aer care sa omoare aproape toata planeta ( un om de stiinta american a propus asta )etc etc Omul e un distrugator, pana si o minte stralucita ca a celui ce a scris toate aceste analize, se delecteaza la omor...
    Solutia ar fi ca oamenii sa devina mai spirituali, mai infranati, pe toate planurile, inclusiv sexual, combinata cu niste mijloage de prevenire a procreerii, + taxe exorbitante pt cei ce vor mai mult de 1-2 copii. Solutia nu e sacrificarea batranilor nostrii, aruncarea lor la gunoi, dupa ce o viata au muncit sa ne creasca pe noi, au cotizat la stat. Asta e o solutie pracicata de statul Spartan. Unde e Sparta acum?? Unde sunt nazistii acum??

    RăspundețiȘtergere
  4. Ah, si sa mai adaug ceva. Ca sa vezi cum o idee mostruoasa poate inflori. Daca batranii sunt deseuri umane, ce trebuie sa aleaga moartea, atunci ce ne facem cu copii ce se nasc retardati, sau cu cei ce se imbolnavesc pe parcurs de boli grave, si au nevoie de multe medicamente, ingrijire.... unii sunt irecuperabili... Ce ne facem cu cei cu handicapuri fizice, psihice, cu cei sensibili si mai altfel,care consuma degeaba si nu prea sunt de folos soietatii. Pai sa ii incurajam sa se eutanasieze! Iar cei ce nu pot lua decizii, pai familia sa faca cerere. Simplu si usor! Ah, si sa nu uitam infractorii, ce rost are sa ii mai recuperam pe unii, cand ne omoram batranii si copii handicapati, pai pedeapsa cu moartea e cea mai logica solutie si in cazul infractorilor.
    Uite cum maleficul se ascunde intr-o asa aparent simpla idee... Cumd e la eutanasierea batranilor, se ajunge la eutanasierea retardatilor, a celor neputinciosi sau char si a celor slabi de inger, a infractorilor e evident. Si ca sa nu facem crime pe viitor ce ar fi sa controlam rasa? Asa ajungem la eugenie. Si o data ajunsi aici, cine castiga..? Popoarele bogate, rasele mai avantajate etc etc
    Tipareth ( ro portal )

    RăspundețiȘtergere
  5. La pensionari pensia sa constea doar in apa si harana.Si atat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa lamurim cateva probleme:
    - Sunt sub 1 milion de pensionari a caror pensii in plata sunt corespunzatoare contributiilor platite, restul au pensii mai mari decat cele rezultate dupa recalculare, ca urmare a faptului ca au iesit la pensie pe legi mai avantajoase.
    - In momentul de fata, la o contributie de 31.8% pentru pensie si daca legea actuala nu se schimba, rezulta: la 2104 RON salariu mediu brut o contributie de 669 RON respectiv 1 punct de pensie. Punctul de pensie este 732 RON, deci la o contributie de 669 RON timp de 45 de ani, o sa primim 732 RON pentru 16 ani (speranta de viata la 65 de ani pentru barbati este de aproximativ 15.3 ani). Cine e curios, poate face calculele de eficienta.
    - Trecerea pensionarilor speciali (MAPN, MI, justitie) la Casa Nationala de Pensii a implicat si transferul echivalent al sumelor cuvenite ca si pensie, deci partea asta nu ar trebui considerata pensie (este parte a unui contract intre statul roman si respectivele persoane, nu este obligatia Casei de Pensii).
    - Casa Nationala de Pensii este finantata integral de catre angajati, asa ca nu inteleg de ce are statul dreptul sa o controleze (faptul ca este pe deficit este tot rezultatul managementului defectuos prestat de acesta).
    - Nu exista un moment in istoria moderna a Romaniei in care cineva sa fi primit pensie fara sa fi cotizat (cu exceptia notabila a catorva lichele ilegaliste), deci cineva, candva (ca sa parafrazam un film celebru) a primit mai mult decat a cotizat, iar cum orice greseala se plateste, ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar nu asta-i problema!
      Începem eutanasierea pensionarilor astăzi, când mai rămân ceva resurse pe planetă, ca să le mai economisim pentru strănepoţii acestor pensionari, sau îi dăm înainte cu creşterea populaţiei şi creşterea economică necontrolată şi atunci în 10-15 ani ne sufocăm cu toţii, nu doar pensionarii, într-un colaps economic şi demografic sever, din care civilizaţia nu-şi mai revine...
      vezi: http://postmioritix.blogspot.com/2012/06/2025-sfarsitul-civilizatiei-industriale.html

      Ștergere
  7. Vedeti si aici despre pesii
    http://nazone.ro/2014/10/eutanasierea-pensionarilor.html

    RăspundețiȘtergere