10 mai 2011

Uite, că nasc şi la noi minţi lucide, neo-malthusiene

Într-un post anterior, - Clubul de la Roma şi "Limitele Creşterii", - specificasem deja, că în spaţiul românesc doar două personalităţi au îndrăznit să vorbească sus şi tare despre stringenta necesitate a implementării concluziilor  rapoartelor Clubului de la Roma, adesea blamate ca fiind de sorginte neo-malthusiană, în viaţa şi economia noastră globalizată.
Vă prezint în continuare două articole la tema dată, semnate de unul dintre aceşti "îndrăzneţi" - dl. Nicolae Ţăran, conferenţiar la Universitatea de Vest din Timişoara.

Cine a avut dreptate ?
Conf. Dr. Ec. Nicolae ŢĂRAN

Conf. Dr. Ec. Nicolae Taran
   Dupa cum este cunoscut, acum citeva luni Dennis Meadows, conducatorul echipei de experti americani care au realizat in 1972  celebrul raport pentru Clubul de la Roma intitulat ” Limitele cresterii”, a primit cea mai importanta distinctie stiintifica japoneza. In acest context, cred ca este firesc sa ne intrebam daca teribilele avertismante formulate in ultimile decenii de membrii Clubului de la Roma si de  prestigiosii raportori ai acestei inedite organizatii cu privire la pericolul epuizarii rapide a resurselor  au avut sau nu au avut un impact semnificatv asupra mediului politic si cultural international?
   Din pacate,  analiza succinta a procesului global de crestere economica din ultimile trei decenii reflecta  un fapt indubitabil: pe parcursul ultimelor decenii paradigma conform careia cresterea economica reprezinta un panaceu infailibil si universal al problemelor umanitatii a devenit  paradigma dominanta a civilizatiei globale.    
    In zadar au incercat Dennis Meadows , Jay Forrester, Jan Timbergen, Denis Gabor, Ervin Laszlo sau Aurelio Peccei sa avertizeze mediile politice dominante si opinia publica internationala ca o crestere economica bazata pe mitul progresului tehnologic si al  infinitatii resurselor reprezinta un risc imens si devastator. 
Dimpotriva, nici macar actuala criza economica si financiara internationala nu a determinat o atenuare a credintei ca resursele sunt ” regenerabile” iar cresterea economica de tip asimptotic este” sustenabila” la infinit. Pentru ca majoritatea politicienilor si a liderilor de opinie cu impact major in mediile de informare in masa interne sau internationale vorbesc la nesfirsit despre ”reluarea” procesului de crestere economica care a precedat actuala criza, insa, nu subliniaza faptul ca acest proces de crestere a determinat o serie de efecte culturale, economice, sociale si politice catastrofale.

    Cu ce s-a ales omenirea dupa trei decenii de crestere economica exponentiala?
In primul rind, cresterea economica  din perioada 1980-2009 a determinat o masificare fara precedent a luxului si a consumului ostentativ. In al doilea rind, cresterea economica din ultimile trei decenii a fost cea mai ineficienta din istoria omenirii in ceea ce priveste consumul de resurse financiare si energetice.
    Astfel, daca in ultimile trei decenii populatia globului a crescut cu 50% (6,8 versus 4,4 miliarde de locuitori), produsul intern brut global nominal a crescut de 2,9 ori (57937 versus 20029 miliarde de dolari SUA), datoriile externe totale au crescut de 47 (!) de  ori (56900 versus 1207 miliarde de dolari), iar consumul total de energie primara a crescut cu 70%  ( 11310 versus 6646 milioane tone echivalent petrol).
   In aceste conditii, multiplicarea de 47 de ori  a indatorarii externe globale in raport cu o majorare de numai trei ori a produsului intern brut nominal a determinat o crestere fara precedent a emisiunii de moneda fara acoperire in SUA, Marea Britanie si zona euro, deoarece nici banii, la fel ca si energia sau capitalul, nu pot fi creati din nimic. Drept urmare, majorarea de aproape trei ori  a produsului intern brut nominal la scara planetara in ultimile trei decenii nu reprezinta o crestere economica REALA in raport cu cresterea numarului de locuitori si nici EFICIENTA in raport cu consumul de resurse financiare si energetice. In sfirsit, cresterea economica din ultimile trei decenii a determinat o polarizare, deasemenea fara precedent istoric, a bogatiei si a natalitatii. Drept urmare, bogatii  au devenit si mai bogati, saracii si mai saraci, im timp ce 99% din cresterea  populatie planetei revine tarilor sarace si numai 1%  tarilor bogate!
   Rezulta, deci, ca membrii si raportorii Clubului de la Roma au avut si au perfecta dreptate atunci cind sustin ca  problema contradictiei  dintre dorinta nelimitata pentru consum si caracterul limitat al resurselor financiare si naturale implica o cu totul alta rezolvare si o cu totul alta viziune asupra viitorului umanitatii decit cea a economistilor si a politicienilor de tip Adam Smith. 
Dar oare de ce astazi  aproape nimeni nu-si mai aminteste de avertismentele si concluziile rapoartelor Clubului de la Roma? De ce oare aproape nimeni nu se intreaba in acest moment cit de sustenabila easte actuala civilizatie bazata pe un cosum mediu anual  de aproape doua tone de petrol pe locuitor, consum care este de patru ori mai mare in SUA?  Pentru ca majoritatea  liderilor de opinie si a politicienilor de astazi este la fel de reticienta, de ignoranta si de lipsita de scrupule  ca si cea de acum patru decenii. Ca sa nu mai vorbim de fenomenul  de masificare a ignorantei determinat de masificarea consumului si a “prosperitatii”…

Conf. Dr. Ec. Nicolae Ţăran
Catedra de Management, Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor, 
Universitatea de Vest Timisoara.
Timisoara, 02 august 2010


Post Scriptum la "Cine a avut dreptate"?
Conf.Dr.Ec.Nicolae Taran

Acum citeva zile am aflat, din pacate cu intirziere, ca Dennis Meadows, coordonatorul primului Raport al Clubului de la Roma, a primit in urma cu citeva luni cea mai inalta distinctie stiintifica japoneza.
Revenirea in actualitate a lui Dennis Meadows si a controversatelor sale scenarii reprezinta , fara indoiala, un fapt extrem de pozitiv, dupa o lunga perioada de timp in care comunitatea stiintifica si media internationala au inclus foarte sporadic pe agenda lor asemenea teme de cercetare si de dezbatere. Drept urmare, m-am gindit ca in asemenea imprejurari ar fi extrem de utila opiniei publice o evaluare post factum, pe baza unor indicatori nesofisticati, a gradului de adecvare la realitatea ultimilor trei decenii a prognozelor lui Meadows.  Am publicat saptamina trecuta rezultatele acestei evaluari intr-o lucrare cu un titlu retoric: Cine a avut dreptate ?
Evaluarea mea a confirmat, asa cum era de asteptat, concluziile si recomandarile celebrului scenariu realizat in 1972 de echipa de cercetatori de la MIT coordonata de Dennis Meadows si publicat sub denumirea - care a prodos atita idiosincrazie - ” Limitele cresterii”. Dar, pe linga aceasta confirmare, cred ca rezultatele si concluziile demersului meu redactat, ca sa spun asa, pe intelesul tuturor sunt cu mult mai importante si mai socante decit par la prima vedere. Dar care sunt rezultatele acestei evaluari?
In ultimile trei decenii populatia globului a crescut de 1,5 ori; produsul intern brut nominal global a crescut de 2,9 ori; datoria externa globala a crescut de 47 de ori, in timp ce consumul global de energie primara a crescut de 1,7 ori. In alti termeni formali, populatia globului a crescut in ulimile trei decenii cu o rata anuala de 1,4%, produsul intern brut nominal cu o rata anuala de 3,6%, creditul extern cu o rata anuala de 13,7%, in timp ce consumul de energie primara a crescut cu o rata anuala de 1,8%. Oricum am analiza lucrurile, cresterea economica mondiala din ultimile trei decenii a fost extrem de ineficienta din punct de vedere financiar si energetic. Pentru ca atunci cind consumul de energie creste mai repede decit creste populatia, iar datoria externa globala creste de 16 ori mai repede decit produsul intern brut nominal este cel mai bine sa spui ceea ce spunea mai demult remarcabilul profesor Victor Craciunescu: ” S-a scremut muntele si a nascut un soricel!”.  Pe de alta parte , este extrem de evident, ca sa spun asa, ca o traiectorie de crestere in care populatia, consumul de energie si produsul intern brut cresc exponential, iar consumul de resurse financiare creste asimptotic - pentru ca o curba de crestere exponentiala in care rata de crestere este de 13,7% se transforma rapid intr-o curba de crestere asimtotica - nu este sustenabila nici macar un singur deceniu.
Astfel, sa presupunem ca rata anuala de crestere a populatiei globului va fi scadea in deceniul urmator la 1,3%; consumul de energie primara pa locuitor se va mentine constant; produsul intern brut va creste cu o rata anuala de 3%, iar datoriile externe totale cu o rata anuala de 10%. Sa mai presupunem ca actuala criza economica se va termina anul viitor, iar in ultimii noua ani ai deceniului urmator procesul de crestere econmica se va derula conform scenariului mentionat. Ce se va intimpla in acest caz? Conform acestui scenariu, populatia globului va creste in 2020 pina la 7,6 miliarde de locuitori, produsul intern brut nominal va fi de 75300 de miliarde de dolar, soldul global al indatorarii externe va fi de 134100 de miliarde de dolari, iar cosumul global de energie primara va fi de 13000 de miliarde de tone echivalent petrol. Fara discutie, o asemenea traiectorie de crestere este nesustenabila, deaoarece in aceasta situatie datoriile externe globale ar reprezenta 178% din produsul intern brut global, iar economia golobala ar intra in insolventa generalizata. Ca sa nu mai vorbim de dificultatile extreme determinate de cresterea cu 15% a consumului actual de energie primara sau de faptul ca la un asemenea nivel al cosumului resursele de carbune, petrol si gaze naturale ale planetei s-ar epuiza in citeva decenii. Si atunci, ce-i de facut? In termeni tautologici, evitarea unui cataclism economic apocaliptic la nivel mondial implica o crestere rapida si radicala a eficientei energetice si mai ales financiare a economiei mondiale. Dar cum se poate realiza un astfel de miracol? Din pacate, sistemul politic si opinia politica internationala este extrem de atomizata si de dezbinata atunci cind este vorba de solutionarea unor probleme globale determinante pentru supravietuirea omenirii. Exista citeva grupuri de interese extrem de bine organizate ai caror purtatori de cuvint - politicieni si lideri de opinie - sustin ca problema epuizarii rapide a resurselor fosile de energie este o falsa problema, intrucit exista unstoc suficient de mare de tehnologii energetice miraculoase care vor asigura pe termen indefinit un consum energetic mereu in crestere. Evident ,asemenea supozitii reprezinta utopii extrem de nocive sau falsuri grosolane, intrucit producerea, transportul si consumul energiei la scara planetara implica costuri prohibitive si ireversibilitate. Spre exemplu, sa admitem ca miine s-ar livra consumatorilor un autoturism echipat cu un motor cu benzina sau motorina care ar consuma de zece ori mai putin combustibil decit autoturismele actuale. Paradoxal, un asemenea auturism miraculos nu ar ar rezolva actualele probleme determinate de masificarea utilizarii automobilului. De ce? Pentru ca o ieftinire drastica a utilizarii automobilului ar multiplica fulgerator numarul actual de posesori de automobile. La fel de fulgerator, insa, s-ar constata ca actuala infrastructura rutiera si logistica specifica industriei auto ar fi total inadecvata cantitativ si calitativ. Iar adaptarea infrastructurii rutiere si logistice la noile cerinte ar implica un consum urias de resurse financiare, naturale si de energie, astfel ca in scurt timp reducerea spectaculoasa a consumului de combustiblil la nivelul fiecarui autoturism ar fi anulata in mod inevitabil de costuri conexe ( infrastructura si logistica) prohibitive. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca rezervele de energie fosila sunt , ca sa spun asa, irevocabil finite.

In ceea ce priveste cea de-a doua problema reziduala a traiectorie de crestere a economiei globale, problema ineficientei flagranta cu care sunt utilizate resursele financiare, aici situatia este si mai complicata. Este evident ca o multiplicare de 47 de ori a creditului extern raportata la o majorare de numai 2,9 ori a produsului intern brut la nivel global reprezinta un esec fara precedent in istoria omenirii. Pentru ca , in ipoteza ca deducem estimativ din valoarea produsului intern brut valoarea salariilor si a celorlalte venituri din munca , valoarea fluxurilor de numerar reziduale la nivel global este cu mult mai mica comparativ cu un cost minim al serviciului datoriei externe. Cu alte cuvinte, dupa trei decenii de ” dezvoltare si progres” , economia mondiala s-a dovedit a fi falimentara si a intrat in criza financiara. Mai are rost, in acest context, sa vorbim de “piete financiare”, piete care potrivit doctrinei conservatoare ar trebui sa tinda automat spre echilibru? Care echilibru? Evident, mult mai relevant ar fi sa analizam cauzele esecului POLITICILOR monetare si financiare OCULTE impuse la nivel global de SUA , Zona Euro si Japonia, decit de asa-zisul esec al pietelor monetare si financiare globale.

Din aceasta perspectiva, poate fi formulata intrebarea: pot fi rezolvate problemele globalizarii economice fara a lua macar in discutie necesitatea unui management al acestui proces? Este, deci , necesar un “guvern mondial”? Dupa parerea mea , daca acceptam existenta unei economii globale bazata pe libera circulatie a muncii si a capitalului, atunci trecbuie sa acceptam in mod automat si necesitatea unui management global. Pentru ca actiunea umana colectiva orientata spre anumite scopuri comune implica in mod necesar conducatori si condusi. Alternativa la acest “rau necesar”care este managementul o reprezinta deciziile prin consens si dreptul de veto. Dar in afara unor comunitati minuscule si extrem de coezive din punct de vedere ideologic sau religios, nicaieri si nicicind nu a fost , nu este si nu va fi posibila utopia substituirii managementului prin regula consensului. Acesta cerinta intrinseca a conditiei umane a fost cu mult timp in urma demonstrata atit empiric , cit si teoretic. Ma refer mai ales la K. Arrow , care a primit premiul Nobel tocmai pentru ca a demonstrat imposibilitatea substituirii managementului prin consens, si mai ales la exceptionalul politolog Samuel Huntington care ne prevenea inca din 1968 ca pate exista ordine fara libertate, dar nu poate exista libertate fara ordine. Si la drep vorbind, nu sunt oare pietele “libere” ansambluri de regului IMPUSE prin mijloace politice existentei colective?

In sfirsit, ma gindesc ca multi din cei care vor citi acest text se vor intreba: Ce rost are sa ne preocupam atita de problemele economiei mondiale si de necesitatea unor ” reguli de joc” obligatorii la nivel mondial? Cred ca o asemenea intrebare ar fi justificata doar daca economia Romaniei ar fi o economie autarhica. Dar economia tarii noastre nu mai este demult o economie inchisa. Poate a fost asa doar inainte de secolul 20. In acest moment , economia Romaniei depinde, din pacate, in prea mare masura de conjunctura mondiala. 

In primul rind, economia Romaniei este o veriga foarte slaba a aconomiei UE in ceea ce priveste penuria acuta de resurse financiare. Incapabila sa genereze prin eficienta tehnologica, comerciala si financiara suficiente resurse financiare, economia Romanie este strict dependenta de FMI si de UE. 

In al doilea rind, este greu de imaginat modul in care economia Romaniei va iesi din actuala recesiune, atita timp cit legislatia este atit de confuza si de volatila, autoritatile publice sunt atit de incompetente si de corupte, numarul efectiv de locuitori a scazut de la 23 la 17 milioane, natalitatea este cu 40% mai mica in raport cu nivelul aceluiasi indicator la nivel global, calitatea educatiei s-a diminuat semnificativ in ultimii ani, infrastructura de transport este atit de deteriorata, iar resursele de perol si gaze se vor epuiza in cel mult 15 ani. 

Exact ca si in celebrul catren al lui Cincinat Pavelescu: 

“In tara asta de nimic, 

Unde talentul e o crima, 

Mai lesne-i de gasit o rima, 

Decit cinci lei la un amic!”


Conf. Dr. Ec. Nicolae Ţăran
Catedra de Management, Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor, 
Universitatea de Vest Timisoara
Timisoara, 3 august 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu