12 iunie 2012

Mâine începe Conferunţa Rio+20 - un summit sortit eşecului, care va marca începutul "sfârşitului"...

În cele ce urmează doresc să vă prezint un eveniment, care iniţial se vroia a fi un moment crucial în istoria omenirii şi în tranziţia acesteia la un nou mod de viaţă planetar, bazat pe Coabitarea şi Coevoluţia OMULUI şi NATURII.
Dar nu a fost să fie... Proiectul documentului final care iniţial alcătuia 19 pagini cu formulări precise şi foarte punctuale, s-a transformat graţie intereselor egoiste naţionale al negociatorilor într-un document amorf şi confuz de 171 de pagini şi 421 de paragrafe, din care către mijlocul lunii mai erau aprobate doar 21, iar restul de 400 continuă să genereze dispute aprinse.

Conferinţa ONU pentru Dezvoltarea Durabilă, Rio+20, Rio de Janeiro, 13-22 iunie 2012

Obiectivul de baza al Conferintei Rio+20 este reafirmarea angajamentului politic al tarilor participante de a actiona in favoarea dezvoltarii durabile, de a corecta lacunele si blocajele manifestate in implementarea deciziilor deja adoptate la alte reuniuni ONU la nivel inalt si de a promova teme noi de dezbatere.
In acest context, Conferinta ONU de la Rio de Janeiro va fi axata pe dezbaterea a doua teme prioritare:
-       Economia verde in contextul dezvoltarii durabile si al combaterii saraciei;
-       Crearea unei structuri institutionale pentru promovarea dezvoltarii durabile.
In pofida numeroaselor reuniuni internationale si a negocierilor intense care au avut loc, continua sa se manifeste divergente intre tarile dezvoltate, care prefera o tratare prioritara a aspectelor legate de protectia mediului si modificarile climatice, si tarile emergente care nu accepta abordarea separata a dezvoltarii economice de cea a protectiei mediului.
Ca urmare, se asteapta ca documentul final al Conferintei Rio+20 sa reflecte aceste divergente si sa nu impuna angajamente concrete, ferme, de reducere a emisiilor sau de protectie a mediului (asa cum cere Uniunea Europeana), urmand sa mentioneze doar prioritatile de actiune ale comunitatii internationale in vederea asigurarii unei dezvotari durabile, cu protectia mediului si eliminarea decalajelor si a saraciei. In actul final care va fi semnat de participanti se vor stabili principalele prioritati de actiune, se vor defini clar conceptele legate de dezvoltarea durabila si se va fixa ca orizont de timp anul 2015, pentru stabilirea unor obiective obligatorii si angajante in ceea ce priveste protectia mediului, in corelatie cu cresterea economica, reducerea saraciei si progresul social.
Conferinta ONU de la Rio de Janeiro, va fi organizata pe mai multe paliere, cu o puternica prezenta din partea societatii civile si a mediilor de afaceri. Se asteapta participarea a 193 de tari, dintre care 115 la nivel de sef de stat sau de guvern.
La nivel oficial Conferinta se structureaza pe trei module.
Primul va avea loc in perioada 13-15 iunie si va insemna reuniunea Comitetului pregatitor, la care se vor realiza ultimele negocieri in vederea definitivarii formei finale a documentelor ce urmeaza a fi adoptate.
Intre 16 si 19 iunie se va desfasura cea de-a doua etapa, constand din actiuni realizate de reprezentanti ai societatii civile, care sub titulatura de „Dilaoguri despre Sustenabilitate”, vor organiza dezbateri, seminarii, expuneri pe opt teme de interes major: crestere economica cu combaterea saraciei, transferul de tehnologie si informatii, securitate energetica, securitate alimentara, consum, agricultura, noi surse de energie, protectia oceanelor si a apelor, in general.
Ultimul modul va fi constituit de reuniunea sefilor de stat si de guvern, 20-22 iunie, la care se vor analiza documentele pregatite pentru a fi semnate, se vor reformula in conformitate cu unele solicitari rezultate din dezbaterile organizate de societatea civila si se va trece la semnarea declaratiei finale a Conferintei.

Despre consecinţele eşecului/efectului "zero" al summitului Rio+20 vom mai vorbi, 
cred, de multe ori de acum înainte...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu