25 noiembrie 2010

BIODIVERSITATE vs. SUPRAPOPULAŢIE sau DiCaprio, tigrii şi Don Quijote

Prin Facebook WWF-Romania 

În timp ce liderii mondiali s-au întâlnit la un summit istoric în încercarea de a salva tigrii de la dispariţie, Leonardo DiCaprio a donat marţi 1 milion de dolari către WWF (World Wildlife Fund) pentru conservarea frumoaselor feline. DiCaprio va participa şi el la summit săptămâna aceasta.
Vai, cât de înduioșător!
Toţi sunt mulţumiţu: vedeta ş-ia făcut publicitate la un summit internațional serios, iar WWF s-a ales cu un milion de dolari. Iar un alt comunicat ne anunţă că Comunitatea internaţională de afaceri sprijină WWF în eforturile de salvare a tonului.
Să fiu înţeles corect: respect munca titanică efectuată de reţeaua socială a Fondul Mondial pentru Natură (WWF). Mai cu seamă rapoartele sale "PLANETA VIE" elaborate în parteneriat cu Global Footprint Network.
Însă nu pot înţelege un lucru!
Cum e posibil ca dispunând de o asemenea bază de date cu privire la "sănătatea" planetei noastre, multstimata fundaţie WWF să continuie să lupte doar cu EFECTELE Amprentei ecologice umane, fără a îndrăzni să vorbească sus şi tare despre CAUZA MAJORĂ a degradării ecologice globale şi a diminuării biodiversutăţii pe planetă.
Să luăm, de pildă, ultimul raport WWF "Planeta Vie 2010". Datele seci şi imparţiale din raport ne arată adevărata dimensiune înfricoşătoare a dezastrului biologic planetar provocat de activitatea umană. 
Astfel, dispunîd în prezent (anul 2007) de un potenţial biologic echivalent cu 11,89 miliarde hectare globale (hag), specia noastră umană şi-a permis luxul/tupeul de a consuma într-un an resurse biologice regenerabile de pe o suprafaţă echivalentă cu 17.99 mlrd. hag, depăşind limita admisă, care lasă naturii şansa de a regenera, cu 151%! Din acelaşi raport putem observa şi evoluţia în timp, foarte elocventă şi periculoasă a Amprentei ecologice umane (consumul de resurse naturale) în raport cu oferta biologică a planetei (Biocapacitatea globală). 



Într-un post anterior "Limitele biologice ale dezvoltării economice", care se referea la acelaşi Raport 2010 "Planeta Vie", am scris deja, că în situaţia în care în această ecuaţie planetară există doar două valori constante: Biocapacitatea globală  ≈ 11,74 mlrd. hag şi Amprenta ecologică personală de ≈ 2,63 hag/pers., este evident, că pentru conservarea biodiversităţii şi a capacităţii normale de regenerare biologică a planetei (pentru a ne hrăni tot pe noi şi mai ales pe urmaşii noştri), este imperios necesar ca populaţia umană de pe Terra să nu depăşească în nici un caz  4,46 mlrd. locuitori (11,74 mlrd. hag : 2,63 hag/pers.). Cu alte cuvinte, urmează să ne întoarcem în timp la situaţia de până în anul 1975, când Amprenta ecologică globală era sub Biocapacitatea globală, iar populaţia Terrei nu depăşea 4 miliarde locuitori care trăiau într-o "armonie" relativă cu Natura.
Iar acum să revenim la întrebarea noastră retorică. 
Bănuiesc că fiecare colaborator al vastei reţele internaţionale WWF cunoaşte aceste cifre şi ştie că astăzi Pământul este SUPRAPOPULAT cu 2.200.000.000 locuitori. 
Şi mai ştie fiecare colaborator al WWF că toate iniţiativele nobile de salvare a tigrilor, tonului albastru şi a biodiversităţii planetare în ansamblu, au sorţi de izbândă doar dacă se umblă la CAUZA PRIMORDIALĂ a tuturor "relelor" ecologice - la aceste 2,2 mlrd. de "guri de prisos", care crează acea presiune insuportabila asupra biosferei planetei şi a biodiversităţii sale.
Atunci, de ce nu se strigă, de ce nu se urlă în gura mare despre acest grav flagel -suprapopulaţia şi de ce nu încep dezbaterile şi expertizele internaţionale privin căile de reducere a populaţiei globale cu aceste 2,2 mlrd. fatale!??
De cine sau de ce ne este ruşine!? Sau poate, vezi tu Doamne, nu e "Political correctness"!?? Sau poate nu dă bine la electorat dacă ieşi şi le spui aşa, pe șleau, că fiecare al treilea dinte ei (inclusiv fiecare al treilea politician) este de prisos, reprezentând o povară insuportabilă pentru micuţa noastră planetă!??
Înţeleg că e aproape "o misiune imposibilă" şi sinucigaşă în acelaşi timp...
Însă, până nu e prea târziu, cineva trebuie să-şi asume curajul şi riscurile de a spune umanităţii acest adevăr amar: 
URMAŞII NOŞTI MAI AU O ŞANSĂ DE A TRĂI PE O PLANETĂ CONFORTABILĂ DOAR DACĂ NOI ASTĂZI VOM ÎNCEPE REDUCEREA ŞI MENŢINEREA POPULAŢIEI GLOBALE ÎN LIMITELE A 4 MILIARDE LOCUITORI. 

P.S. Sunt ferm convins, doar această iniţiativă va salva şi tigrii şi mii de alte specii biologice de la dispariţie, şi doar în acest caz eforturile nobile ale WWF nu vor mai fi asociate cu ridicola luptă a lui Don Quijote cu morile de vânt.

2 comentarii:

  1. nu e destula doar reducerea populatiei; trebuie reducerea si consumului... un european sau un american consuma de zeci sau sute de ori mai multe resurse naturale ca un african, un indian sau un chinez (desi se pare ca diferenta scade)

    RăspundețiȘtergere
  2. Conform Clasamentului ţărilor lumii după mărimea amprentei ecologice personale de consum la moment exista 66 ţări în care Amprenta personală de consum pe cap de locuitor depăşeşte Standardul ecologic global de consum = 2,63 hag de persoană.
    În topul marilor devoratori ai resurselor naturale se află Emiratele Arabe Unite, Qatarul, Danemarca; Belgia şi SUA cu cotele consumului personal aflate la valori de 8,0 - 10,7 hag de persoană.
    În lista "celor 66" se regăsesc toate ţările dezvoltate ale lumii şi toţi producătorii de ţiţei.
    Din păcate, logica dezvoltării economice moderne este una cu totul anapoda: vrei să fii bogat - consumă şi poluiază!
    Chiar şi România a depăşit deja Standardul ecologic de consum - 2,71 hag/pers.
    Şi doar săraca Basarabie se încadrează la cote ecologice ale consumului cu 1,4 hag de căciulă, fapt care nu o face deloc mai fericită.

    RăspundețiȘtergere